Toernooiverslag Brabants Go Toernooi 1999

door André Engels

Elk jaar eind september staat er een weekend gereserveerd voor het Brabants Go Toernooi. Al vele, vele jaren organiseert Fons dit evenement, en sedert enkele jaren helpt bovengetekende hem bij het indelen.

Het aantal vooraanmeldingen was laag dit jaar, slechts zo'n 25. Daarom besloot Fons dat het beter was in plaats van twee zalen maar één zaal van Bellefort te huren. Op de dag zelf kwamen er echter een hoop niet-vooraangemelde deelnemers opdagen, wat niet alleen betekende dat zij 5 gulden extra moesten betalen, maar ook dat we nu eigenlijk onvoldoende ruimte hadden. Twee of drie borden (bij voorkeur die waar de verstokte rokers speelden) moesten daarom van de toernooizaal naar de hal verplaatst worden. In de garderobe was plaats voor een 'topbord'.

Het leek erop dat door een soepele organisatie (met dank aan de broertjes Verhagen die de inning van het deelnamegeld en de aanmelding van de deelnemers op zich namen) het toernooi warempel gewoon op tijd kon beginnen, maar toen was het een file tussen Den Bosch en Eindhoven die roet in het eten gooide. In deze file stonden ook Joost Cremers en Tonny Claassen, die we toch graag in de gelegenheid zouden stellen aan het toernooi mee te doen. En dus was er toch weer enige vertraging voor de klokken van de eerste ronde konden worden gestart.

Ikzelf speelde ook mee, zo niet Fons, die zich tijdens de ronde bezighield met het halen en uitdelen van versnaperingen (brood en appels, en natuurlijk de maaltijd). Ook verder had hij het druk met de organisatie, dus was hij blij dat hij niet hoefde in te vallen, mede doordat Pieter op zondag de rol van 'joker' wel op zich wilde nemen.

Het aantal deelnemers was dit jaar ongeveer gelijk aan vorig jaar. Kijkend naar de deelnemerslijst was Rudi Verhagen (5D) de grote favoriet. Ook Tonny Claasen (4D) moesten goede kansen worden toegedicht. Joost Cremers is ook vierde dan, maar had al vijf jaar geen toernooi gespeeld, dus was het maar de vraag of hij dat nog steeds waar kon maken. Het zou allemaal toch echter anders lopen dan verwacht…

Dé grote verassing van het toernooi kwam in de tweede ronde: Onze eigen topspeler John Schouten wint van onze voormalige topspeler Rudi. John stond daardoor na de eerste dag aan kop, samen met Tonny Claasen en Micha van der Leest (3D). Die avond werd, zoals inmiddels al traditioneel, een overheerlijke Chinese maaltijd besteld bij Mei Ling.

De volgende dag versloeg Micha op een rij Tonny, John en Rudi, en was dus hij, en niet een van de papieren favorieten, de persoon die zijn naam op de beker mocht laten bijschrijven. John, ondanks nederlagen in de laatste twee ronden tegen Micha en Tonny (absoluut niet iets om je voor te schamen natuurlijk), kon beslag leggen op de derde plaats, achter Micha en Tonny, maar vóór een aantal andere op papier (soms veel) sterkere spelers. Ikzelf had een toernooi dat niet goed maar ook niet echt slecht was, scoorde 2 uit 5, en werd daarmee achtste. Mooie prestaties werden geboekt door Wout Moolenaar en André van den Hoogenhof, beiden derde kyu, en beiden 4 uit 5. Shui Yeong Yuen en Rianne Maes haalden beide drie punten. Behalve Wout en André wisten ook twee Belgen prijs te schieten: Stefan Verstraeten (4k, Gent) met 4 uit 5 en Johan Segers (6k, Leuven) met 4½ punt.

Na afloop werden al deze mensen geëerd met een prijsje. Ook de diverse deelnemers werden in het zonnetje gezet, terwijl troostprijzen werden uitgereikt aan de jeugdspelers met 3 uit 5 en aan Peter Kees, die de eerste ronde wegens fileproblemen had moeten missen. Één persoon had op dat moment zijn prijs al ontvangen: De classificatiecommissie had het toernooi gebruikt voor een kleine bijeenkomst, en onze eigen Frank van Will werd hierbij tot eerste dan gepromoveerd.