Nieuwsbrief 1992 nr. 4

Voorplaat probleem Canterbury 1992


 

Voorplaat probleem 92/4

door Lex Schoonen

probleem 92/4
Zwart aan zet. Oplossing in nieuwsbrief 92/5.

 

Canterbury 1992

door Martine Finke

Voor go-spelers moet dit een bekende naam zijn want hier werd het 36e Europese Go Congres gehouden. Dit is het verslag van iemand die zijn eerste complete Go Congres meemaakte (m.u.v. de openingsceremonie die i.v.m. de aankomsttijd van de boot werd gemist). Het congres werd gehouden op de campus van de universiteit van Canterbury, wat het voordeel had dat ook het grootste deel van de slaapaccommodatie op loopafstand was. "Wij" waren dus gehuisvest in een "self-catering-house", met z'n vijven in een huis met keuken. Gezien het feit dat Canterbury op 20 minuten loopafstand (terug zelfs 30 i.v.m een heuvel) lag en de kookkwaliteiten van de bewoners van "ons" huisje werd er van de keuken zelfs flink gebruik gemaakt. Ook een aantal feestjes vonden hier plaats en varieerden van whisky party's tot Italiaanse wodka party's (met o.a. "speciale" leidingwaterwodka van Tonnie Claasen). Al met al was het dus een gezellige boel en werd tussen het pitsen (oneerlijk kaartspel) door ook nog het een en ander aan go gedaan.

Er liepen een aantal Chinese en Japanse professionals rond die druk bezig waren met simultaans, partijcommentaar en lezingen. Ook Bruce Wilcox was er met een serie lezingen over "blitz-go". Er waren natuurlijk ook deelnemers die heel serieus speelden in het hoofdtoernooi en na een week waren er nog twee Nederlanders ongeslagen: Gilles van Eeden en oud-Eindhovenaar Geert Groenen. Voor Geert had dit speciale consequenties want hij had nou eenmaal gezegd dat hij bij 5 winstpartijen zijn hoofd kaal zou laten scheren. Dat werd dus voor het eten nog even gedaan door ondergetekende; nooit geweten dat je daar wel anderhalf uur mee bezig bent, met nagelschaartjes en scheermessen en fototoestel. In de eerste week werd ook de Europese team lightning competitie gespeeld en dat leverde verheugend nieuws op want de winnaar was (na een winst in de finale op Beuhwark): Eindhoven Reunited (Frank Janssen, Rudi Verhagen en Geert Groenen). De walgelijke beker die ze daarmee wonnen zal in Eindhoven getoond worden.

Het weekend werd gebruikt voor sightseeing in London en uitrusten van de vermoeienissen. In de tweede week kwamen er nog aantal "verse" go-spelers, waaronder Els Buntsma, die nog een week meespeelden.

De strijd aan de topborden werd de tweede week erg spannend, pas in de laatste ronde werd het Europees kampioenschap beslist. Helaas verloor Frank Janssen in de laatste ronde want anders was hij Europees kampioen geweest en had hij een ticket naar een proftoernooi in Korea gewonnen. De eindwinnaar van het toernooi was dhr. Matsumoto. Europees kampioen werd Alexei Lazarev en beste Nederlanders werden Geert Groenen en Gilles van Eeden op de gedeelde vijfde plaats. Deze twee mogen nu omdat ze gelijk eindigden in een match bepalen wie het ticket naar Korea wint. Frank Janssen werd 7e en Michel Eijkhout werd 8e en dus mogen we met vier Nederlanders bij de eerste acht, vijf bij de eerste twaalf en zes bij de eerste vierendertig (dankzij Rudi) best wel tevreden zijn. Nog even de Eindhovense resultaten op een rijtje:

Europees kampioen Team Lightning  
Frank Janssen 7e  (7 uit 10)
Akihiko Miyazaki 30e  (5 uit 10)
Rudi Verhagen 34e  (5 uit 10)
Martin Finke 174e  (7 uit 10)
Els Buntsma 194e  (1 uit   5)

Kortom een Europees Go Congres is een geweldig leuke go-vakantie en een aanrader voor volgend jaar in Praag, of misschien in 1994 wat dichterbij in Maastricht.