Nieuwsbrief 1994 nr. 2

Oplossing 94/1 Clubkampioenschap Enschede


 

Oplossing voorplaat probleem 94/1

door Lex Schoonen

Naar ik begreep was het een vrij lastig probleem; aan mij heeft het echter niet gelegen, want het was erop uitgezocht niet al te veel vertakkingen te herbergen. Dat die ene winnende variant een aantal ietwat onwaarschijnlijke zetten bevat maakte het wellicht wat moeilijker. De boodschap is dan ook: hou je ogen open en sluit geen enkele zet uit. We beginnen met hoe het niet moet:
probleem 94/1 diagram 1 diagram 2 diagram 3
Het is duidelijk dat zwart op het verkeerde pad zit. De enige zet die hij nu nog tot zijn beschikking heeft blijkt, hoewel hij er onwaaschijnlijk uitziet, via een fraaie onder de stenen constructie wel te werken:
probleem 94/1 diagram 4 diagram 5 diagram 6
Overigens dank aan Frank Janssen, die met het probleem kwam aanzetten!

 

Clubkampioenschap Enschede

door Wout, Marijke en Daan Moolenaar

Wout
Met vijf teams zijn we afgereisd naar Twente, onder andere om de titel te verdedigen. Het verdedigen ging enigszins mis, maar goed, dan hebben we volgend jaar weer iets terug te winnen. Aan Stijn heeft het in ieder geval niet gelegen; hij heeft al zijn partijen gewonnen! Zoals je in het overzicht kunt zien heeft team 3 het er heel aardig vanaf gebracht. Ze moeten nog leren om hun verliespartijen beter over de ronden te verdelen. Team 1 en team 3 hebben ieder een set stenen gewonnen voor de club, dus we hebben er behalve de lol nog iets tastbaars aan overgehouden. Team 5 verdient wat extra aandacht. Het valt niet mee tussen al die grote dingen; grote mensen, groot meubilair (zodat je soms op je knieën moet zitten om de overkant van het bord te bereiken), groot bord en gezien de score blijkbaar ook grote dooie groepen. Ik hoop dat de andere clubs volgend jaar ook wat jeugdteams in de strijd werpen. Na de traditionele maaltijd in Enschede (Chinees/Italiaans) zijn we naar twee adressen afgereisd. Een ploegje van zeven naar de broer van André van den Hoogenhof en de rest van de meute met Rudi Verhagen mee naar Winterswijk. Naar ik mij heb laten vertellen is er 's avonds nog een steentje en een kaartje gelegd, zodat je zondagsmorgen tenminste niet akelig fit bent. Als het aan mij ligt ben ik er volgend jaar weer bij (beetje aardig doen tegen de keuzecommissie).

 teampt
1Frank J. Frank M. Stijn v. D. 3
2Henk H. John S. Frank v. W. 3
3Melvin K. Jan B. Wout M. 4
4René v. B. André v.d. H. Daan M.3
5Tommie H. Kirsten H. Marijke M. 0

Marijke
Hier is mijn verslag van het go-toernooi in Enschede. Het was erg leuk en spannend. Soms was het moeilijk, maar toch leuk. Onze mascotte vond ik erg lief, want het was mijn beer. Hij kan nog niet zo goed go-en, maar dat komt nog wel; dan wordt hij beresterk. De zaal was erg leuk, vol met leuke mensen. Het was erg gezellig. Omdat je van je verliespartijen erg veel kunt leren, hebben wij veel geleerd, want we hebben alles verloren. Mijn laatste partij vond ik het leukst. Mijn vader en broer speelden ook mee; heel erg leuk. Ons team, Tommie, Kirsten en ik (en de mascotte) sliep met onze papa's en André bij de broer van André. De anderen zijn met Rudi (Verhagen) mee naar huis gegaan.

Daan
De 26e februari begon al in alle vroegte. Alvorens af te reizen naar het strijdtoneel moesten eerst nog enkele clubgenoten opgehaald worden. Met een volle bak ging het richting TU Twente. Aangekomen in de speelzaal van de Vrijhof, waar al heel wat spelers met hun opwarmpotje bezig waren, bleek dat ik in een team zat met twee aanzienlijk sterkere spelers. Hoewel genoteerd als 6e kyu was ik toch echt maar een 16e kyu. Dat de winst voor ons team uiteindelijk bepaald zou worden door mijn teamgenoten (André en René) mocht de pret niet drukken; ook ik begon aan mijn warming-up. Daar ik voor het eerst gelijk-op moest spelen werd ik nog snel even ingewijd in het spelen-zonder-voorgift. Mijn eerste partij was tegen een aanmerkelijk sterkere speler. Hoewel mijn, door onkunde veroorzaakte, alternatieve openingszetten in het begin misschien nog imponeerden viel ik in de loop van de partij toch door de mand. Ik verloor. De tweede partij speelden we tegen een tweemansteam; André en ik deelden een tegenstander. Ondanks de duidelijke handicap van mijn tegenstander bleek ik niet in staat te winnen. Hoewel geen partij gewonnen te hebben was ik toch niet ontevreden over de eerste dag. Het spel zonder voorgift bleek aanzienlijk leuker dan met en het ging me niet eens zo heel slecht af. De dag werd afgesloten met een etentje bij de Chinees. Daarna vertrokken de meeste spelers van Eindhoven en enkele van Venlo naar Winterswijk, waar we gelogeerd waren in het gastvrije 'Hotel Verhagen'. Met in het achterhoofd die ene winstpartij begon de tweede dag. De eerste partij was al meteen raak, ik won. In een overwinningsroes begon ik, iets te overmoedig, de tweede partij; de vijfde partij werd mijn laatste kans op twee winstpartijen. Dat ik deze vijfde partij echter verloor was pure overmacht. Mijn concentratie werd bruut verstoord door de, met applaus ontvangen, triple-nies van Frank Janssen. Een winstpartij en een leuk, eerste, toernooi rijker ging ik zondagavond huiswaarts.