Nieuwsbrief 1997 nr. 1/ Mei  (deel 1)

Go-gong Toernooi Jaarverslag 1996 Evaluatie najaarsladder Murphy's Law De Scheepjes Deel 2


 

Go-gong Toernooi

door Wout Moolenaar

Het is maandag, 2 december 1996, dus vlak voor Sinterklaas. Er heeft zich wat volk van twijfelachtige allure verzameld in café "De Barrier". De luidruchtige typen leggen achteloos hun meegebrachte taaipoppen, chocoladeletters, pepernoten en ander snoepgoed op een daartoe niet bestemde tafel.

Kortom, go-gong: de door het bestuur zorgvuldig opgekweekte splijtzwam van de club. Het is het jaarlijkse toernooi, waarvan ieder clublid precies wil weten, wanneer het gehouden wordt. De één laat al zijn werk vallen en spoedt zich naar de club (zelfs de ex- gekken-go-kampioen André van den Hoogenhof mengt zich onder het volk); de ander weet niet hoe snel hij uit de buurt van dat "ding-dong"-ding moet geraken. En wee degene die zich vergist en nietsvermoedend een rustige avond wil meemaken.

Alleen Fons, die er bijna altijd bij is, onthoudt zich van wedstrijdactiviteit, maar stelt zich beschikbaar als wedstrijdleider en snoepverspreider; waarvoor onze dank.

John, de kampioen van 1995, legt precies uit hoe het spel gespeeld dient te worden: »niet eerder dan de 'ding', niet later dan de 'dong'«.

Meneer Yuen blijkt later ding en dong verwisseld te hebben, iets dat enkelen van ons hem tevergeefs proberen uit te leggen. Er wordt gespeeld in twee groepen (met voorgift).

Het spel begint en de meeste spelers zitten er ontspannen bij. In tegenstelling tot de professionals, hebben wij amateurs geen enkele moeite met de fuseki; nadenken is in deze fase uit den boze. Pas als wij in moeilijkheden zijn, hebben wij tijd nodig. Dan pas blijken de ding-dongs elkaar snel op te volgen. Ikzelf weet enkele ragfijne combinaties uit te voeren, en dat met één zet vooruit kijken.

Aan het eind van de avond blijken zich twee mensen naar de top te hebben gespeeld: Robbert Mahler met vier uit vier in groep twee en Wout Moolenaar met drie uit vier in groep een. Robbert kent in zijn groep geen concurrentie, maar Wout heeft evenveel punten èn evenveel weerstandspunten als André Engels. Omdat Wout heeft gewonnen van André, is hij de winnaar van de eerste groep.

De wedstrijdleiding besluit dan dat Wout de go-gong-kampioen van 1996 is. Nog dagen daarna weet André (v.d.H.) mij uit te leggen dat hier sprake is van een vorm van klasse- justitie die zijn weerga niet kent in de wereldgeschiedenis. Er had op zijn minst een beslissingspartij gespeeld moeten worden; nu wordt het bestuur voorgetrokken. Enfin, mocht A.v.d.H. op de algemene ledenvergadering aanwezig zijn, dan zullen wij daar meer van horen.

Jullie begrijpen het wel: Een geslaagd en gezellig go-gong-toernooi.

 

Jaarverslag 1996

door John Schouten

Hoewel het al 13 januari is wil ik toch nog iedereen een heel gezond en plezierig go-jaar toewensen. Dat gezondheid niet iets vanzelfsprekend is weten we wellicht allemaal. Fons heeft ons in het begin van het jaar flink laten schrikken maar is, na een korte periode in het ziekenhuis gelukkig weer helemaal hersteld. Ook Ben van de Moosdijk is behoorlijk ziek geweest en inmiddels enigszins opgeknapt. Gelukkig is Fons weer in ons midden en hopen dat Ben ook weer gezond en wel bij ons is.

Toernooien

Het go-jaar begon spetterend met de eerste partij van de Kisei-match in Amsterdam. Veel Eindhovenaren waren naar Amstelveen getogen om deze unieke gebeurtenis van nabij te volgen.

Ook aan het toernooibezoek was er dit jaar een stijging te zien, met als financieel hoogtepunt natuurlijk de Obayashi-cup waar 7 spelers en speelsters van onze club een dikke prijs wonnen.

Aan het NK clubkampioenschap deden 2 spelers meer mee dan het jaar daarvoor nl. 11. Het vierde team werd aangevuld met iemand van een andere club. Eindhoven III met Annemarie en Eric de Putter plus André van den Hoogenhof heeft 4 uit 5 gescoord en een mooie set stenen gewonnen (nee Annemarie we hebben je naam niet in iedere steen gegraveerd). De andere teams deden het heel redelijk. Eindhoven I hadden zelfs een goede kans op de derde plaats, wat net niet lukte.

Een hoogtepunt van afgelopen jaar was natuurlijk het 20-ste Brabants Go Toernooi. Met 44 deelnemers net iets lager dan vorig jaar. Omdat wij denken dat Obayashi, een week eerder, een grote invloed op ons toernooi had, zullen wij het Brabants Go Toernooi dit jaar wat later in september organiseren. Guo-Juan won het toernooi ongeslagen voor Jan Bogaerts en Robert Rehm (beide 4 uit 5).

De grote stimulator en organisator van de gezellige evenement werd bij de prijsuitreiking zelf ook in de bloemetjes gezet. Fons nogmaals hartelijk dank.

Vluggertjes toernooi: Gewonnen door bobo Martin Finke voor Frank van Will.

Openluchttoernooi: Willem-Koen Pomstra

Districtstoernooi: In het gevecht tussen Frank, Armin en John had Armin duidelijk de beste papieren maar het leek of hij gewoon niet echt als kampioen wilde eindigen. Nu werd John kampioen en mocht gaan strijden in het Indis. Nogmaals dank aan Armin !

Go-gong: Wout Moolenaar had net als Ids Postma een superdag en won met overmacht. Robert Mahler werd winnaar in de tweede groep.

Voorjaarsladder: Snelste stijger Kees Doevedans en met een soort Geert Groenen score van 11 uit 12 had Martin Finke het beste percentage nl. 92%.

Ik wil alle winnaars graag nogmaals feliciteren en sterkte toewensen bij het verdedigen van hun titel dit jaar!

Het Nederlandsjeugdkampioenschap werd afgelopen jaar weer door Eindhoven georganiseerd. Evenals het jaar daarvoor werd Emil Nijhuis (4d) kampioen met op de tweede plaats Renée Frehé (1k). Tommie Hollmann is echter onze trots door kampioen te worden in de groep onder 12 jaar. Prima gedaan Tommie !, ga zo door.

In het NK paren neventoernooi zijn Brigitte Cloosterman en Henk Hollmann eerste geworden met Marijke en Wout Moolenaar als derde. Wij hopen dat zij deze uitstekende prestatie dit jaar (1997) herhalen maar dan in het hoofdtoernooi !

Nieuwsbrief

Als jongste schrijver heeft Marijke Moolenaar ook een verslag van het NK-jeugd-kampioenschap gemaakt dat geplaatst in de nieuwsbrief. Hiervoor onze hartelijke dank. De nieuwsbrief is dit jaar vier maal verschenen. Enkele leden hebben wel eens wat voor de nieuwsbrief geschreven. Hiervan wil ik met name noemen Annemarie de Putter, Fons Bink, Wout Moolenaar, Ruud Slomp, Jan Bernards en Pieter Cuijpers. Ondergetekende heeft het afgelopen jaar als a.i. hoofdredacteur grote delen zelf moeten maken. Hoe wij verder willen gaan met de nieuwsbrief komt bij agendapunt plannen aan de orde. Alle schrijvers nogmaals hartelijk bedankt. Zonder jullie inbreng zou het niet mogelijk geweest zijn om deze 4 nummers vol te krijgen.

Promoties

Dit jaar zijn twee personen gepromoveerd te weten Chen naar 1D, klasse 19 en ondergetekende naar 1D, klasse 18.

Annemarie en Pieter hebben het groene diploma behaald. Als u wilt weten wat het doel van het spel Go is, of wat valse ogen zijn dan kunt u dat aan hen vragen. Misschien, heel misschien kan John jullie dat ook vertellen want hij heeft een persoonlijk hoogtepunt bereikt door, in een zeer zware strijd en onder aanmoediging van velen, het witte diploma tegen Pieter te halen. Door alle emotionele toestanden die toen ontstonden is Pieter vergeten de noodzakelijke vragen voor het diploma te stellen. (S.v.p. niet verder vertellen aan Fons !).

Kort overzicht activiteiten

Het aantal leden is het afgelopen jaar redelijk stabiel gebleven en schommelt nu al een paar jaar rond de 50. Ondanks de nieuwe poster, ontworpen door Robert Mahler -waarvoor onze dank-, zijn de beginnerscurssusen matig bezocht. Aanwas komt veelal van mensen die zomaar langskomen, of go-spelers die van een andere verenigingen komen. Het bezoek aan de club op maandag lijkt op peil te blijven, maar het aantal op de donderdag wisselt sterk. Vaak zijn er slechts 4 tot 6 spelers aanwezig. Wij moeten gezamenlijk proberen dit gemiddelde op te krikken.

Het bestuur tracht door verschillende initiatieven de gezelligheid te vergroten. Dus naast de wekelijkse ladder b.v. toernooitjes te organiseren, andere verenigingen te bezoeken (afgelopen jaar Tilburg, maar komend jaar willen we dat veel vaker doen) en de studiegroepen.

Van de twee studiegroepen is groep van klasse 40 en hoger inmiddels overleden door onvoldoende belangstelling). De studiegroep boven klasse 40 is min of meer omgevormd tot een klassiek ‘praatje’ als vroeger door Frank Janssen werd gehouden.

De club heeft afgelopen jaar weer aan een aantal malen promotie-activiteiten meegedaan waar onder : bezoek Gelderlandplein (Drents Drop, de Burgemeester nog het spel uitgelegd), 't Bellefort en de Hobby-Games-beurs in Utrecht. Ook via een gift (een go-set) aan het Cultureel-Studentencentrum in Eindhoven trachten wij het spel onder de aandacht te brengen.

Bij de Grote Club Actie is Hugo weer de kampioen verkoper geworden. (volgens mij kan hij zelfs nog ijs aan Eskimo's verkopen). Weer hartstikke bedankt Hugo, iedereen kan een voorbeeld aan je nemen !

Tegen het einde van het jaar moeten alle financiële cijfertjes en depotvoorraden weer kloppen. Dit is altijd weer een hoop werk, ook voor de kascommissie die alles moeten checken. Vooruitlopend op hun bevindingen (hun verslag komt pas in het volgende agendapunt) wil ik hen alvast hartelijk bedanken.

Afsluitend

Ik wil graag iedereen die de club op de een of andere manier heeft geholpen hartelijk bedanken. Ook de mensen die ik wellicht vergeten ben en natuurlijk mijn mede bestuursleden, wil ik danken voor hun enorme inzet en prettige samenwerking.

 

Evaluatie najaarsladder 1996

door Fons Bink

rank id name        class    pnts games  %

 0: 1.John Schouten    17.2 (+ 0.2) 9 from 25 36
 1: 32.Andre Engels    17.3 (- 0.7) 13 from 24 54
 2: 37.Kiichiro Uchino   17.4 ( +0.3) 0 from 4  0
 3: 2.Frank van Will   18.1 (- 0.6) 13½ from 24 56
 4: 3.Cheng Zhuo     18.3 (- 0.4) 13 from 27 48
 5: 4.Armin Boonstra   21.2 (+ 0.1) 3 from 8 38
 6: 5.Teun van Heesch   23.3 (- 1.1) 9 from 13 69
 7: 6.Wout Moolenaar   23.7 (- 0.9) 7 from 10 70
 8: 7.Jan Bernards    24.6 (- 0.1) 1 from 2 50
 9: 41.Erik Kuijpers    25.1 (+ 0.1) 0 from 1  0
10: 10.Theo Beelen     25.1 (- 1.2) 6 from 8 75
12: 11.Fons Bink      25.4 (- 1.0) 8 from 11 73
11: 13.Jos Tijbosch    25.6 (- 2.3) 10 from 13 77
13: 9.Martin Finke    26.1 (+ 0.0) 0 from 0 --
14: 8.Ties te Velde    26.3 (+ 0.7) 5 from 14 36
15: 14.Pieter Cuijpers   27.2 (- 1.5) 13 from 25 52
16: 12.Hugo Klerks     27.3 (+ 0.0) 6½ from 14 46
17: 17.Jan Meijer     27.9 (- 1.8) 9 from 15 60
18: 38.Chin Ting Hsia   28.4 (+ 0.4) 0 from 2  0
19: 16.Edwie Christiaens  28.4 (- 1.1) 4 from 5 80
20: 18.Martien Beijk    28.9 (- 1.0) 8 from 13 62
21: 15.René van Breugel  29.2 (- 0.2) 2 from 4 50
22: 19.Aad Droppert    29.5 (- 0.5) 2 from 3 67
23: 34.Valentijn Schneider 29.9 (+ 0.9) 0 from 4  0
24: 20.Ben vd Moosdijk   32.4 (- 1.4) 5 from 7 71
25: 22.Robbert Mahler   33.8 (- 2.0) 11 from 18 61
26: 21.Annemarie de Putter 33.8 (- 0.8) 8 from 17 47
27: 30.Gastspeler     35.3 (-24.7) 1 from 2 50
28: 23.Walter Ferrer    36.1 (+ 0.0) 0 from 0 --
29: 24.Albert Wernsen   36.7 (- 0.2) 1 from 2 50
30: 25.Willen vd Hoek   37.3 (+ 0.0) 0 from 0 --
31: 33.Martin Smits    38.7 (- 0.2) 2 from 5 40
32: 26.Ruud Slomp     39.5 (+ 1.9) 3 from 10 30
33: 27.Shui Yeong Yuen   40.5 (+ 0.0) 7 from 18 39
34: 28.Wilfried Liebregts 45.0 (+ 1.4) 2 from 6 33
35: 39.Wing Jim Yick    45.1 (- 2.9) 5 from 11 45
36: 40.Wing Lam Yick    47.2 (- 4.8) 4 from 8 50
37: 31.Kees Doevendans   49.8 (- 0.8) 1 from 2 50
38: 35.Elaine Linssen   53.4 (- 6.6) 2 from 4 50
39: 29.Ben van 't Land   54.0 (+ 3.5) 7 from 14 50
40: 36.Remi Scholten    65.8 (- 4.2) 2 from 4 50
41: 42.Aad Hilhorst    70.6 (+ 5.6) 0 from 3  0

Total games: 195 
White wins : 106
Black wins : 88
Jigos   :  1 

Het aantal partijen in de najaarsladder was 195, dat is 10 minder dan in de najaarsladder van 1995. Kortom jullie mogen wel wat meer voor de ladder spelen, ook Aad Droppert!

De resultaten van de najaarsladder '96 zijn als volgt:

stijgings top-vijf (in klassen) percentage top-vijf (percentage)
Elaine Linssen 6,6 Jos Tijbosch  77%
Wing Lam Yick 4,8 Teun van Heesch  69%
Remi Scholten 4,2 Martien Beijk  62%
Wing Jim Yick 2,9 Robbert Mahler  61%
Jos Tijbosch 2,3 Frank van Will  56%

Er is dit keer geen inflatiecorrectie. Hopelijk is een aanpassing in de loop van dit jaar ook niet nodig. Of een en ander klopt met de landelijke sterktes merken we weer bij het clubkampioenschap in Enschede.

De prijzen (bonnen, die in te wisselen zijn bij de depothouder: Jan Meijer) gaan naar Jos Tijbosch en Teun van Heesch. Ze hebben ondanks het feit dat ze van ver komen genoeg (tenminste tien) partijen gespeeld en uitstekende resultaten gehaald. Ook die andere twee die van ver komen (Theo en Edwie) hebben goed gescoord, maar helaas niet genoeg partijen. Jammer dat Elaine niet meer komt anders had ze ook een prijs gehad. De grens ligt bij tien! Een eervolle vermelding gaat naar de gebroeders Yick, die een uitstekende start gemaakt hebben!

 

Murphy's Law on Go

door John Schouten/Tadashi Asai

Kent U het gevoel wellicht: je staat glad gewonnen en dan verlies je nog. Er lijkt een soort wetmatigheid in te zitten. Deze keer het eerste deel van Murphy's wetten. Jawel ze zijn ook van toepassing op Go . Naast de spreekwoorden die wij al eerder gepubliceerd hebben, zijn deze ‘wetten’ zeer leerzaam.

Deel 1. Murphy's law: "If anything can go wrong, it will."

We can see many famous words and proverbs easily in this fundamental law, because there are many chances to make a mistake in playing the game of Go.

"Don't expect to win, since you lose the game if you dream."
These words which are often seen in the words of a Japanese song indeed correspond exactly to Murphy's law.

"You end up losing the game, as soon as you thought think that the game is won."
It happens on a daily basis that even when your opponent makes a big mistake leaving you unequivocally ahead, you get caught up in the end and overtaken at last because of your conservative moves.

"If there are many bad moves available, you dare to choose only the worst."

"The weaker player chooses moves that help the stronger player win."

"Stones placed before a match with a big gap of strength are placed so that a weak player presents it to a strong player."

"Superficial knowledge is a cause of great hurt."
The player who makes good moves against his opponent by following "Joseki" (standard patterns of play) will often manage eventually to put himself decisively behind in the game by misapplying a "Joseki". Generally, "Joseki" are sequences in which both black and white play strongly. In such a case it sometimes occurs that misreading a ladder can turn a good position into a disastrous one.

"A weak player chooses the only way to death after a long period of deliberation."
We have often seen the scene mentioned above even when he has made a steady move to keep his group alive.

"Every solution breeds new problems."
"One misfortune comes on the neck of another."
These are real laws which we often experience actually playing Go. There are another dangerous situations occurred after you keep weak group lived with a long period of pondering.

"The hidden flaw never remains hidden."
The group of stones with a defect in its shape points reveals its weak points as the game progresses.

"Choose a move to make immediate gains instead of a move to make big territory in the near future."
It is a good choice for you to make a move which should be made immediately to lead the game steadily and powerfully instead of choosing a move which is made only for spreading a territory. The former move is aimed to make one's own territory steady and to provide power to attack your opponent, while the latter move is aimed to gain more territory in the near future.

"There are wrong moves beside good moves."
It is true that good moves turn into the worst moves, if you follow them up incorrectly, because the value of good moves often depends upon close reading of complicated sequences of moves.

"Don't move further if your stones group seems to be dead."
You should not play out losing sequences, since it is only erases other possibilities of attack, and allows your opponent to strengthen his position. Leave groups of stones which seem to be dead as they are and there will be new situations where you should have a chance to attack by making use of these stones. If you play moves out right to the end and your group are completely dead, nothing can go wrong for your opponent. You should await a chance where the possibilities implied by Murphy's fundamental law will increase.

"Don't peep the point where you can cut."
It is generally not a good move because it decreases the possibility of failure made by your opponent.

"Go strategy can be defined as follows: Player should make moves so as to increase the possibility of the opponent making a blunder."

"It becomes more serious at the latter part of the game than at the beginning of the game when you make a blunder. You should regard it as welcome if you make a blunder in the early period of the game."

"The game of Go has been described as follows: A game of go is a sequence of failures, strategy involves playing to minimize the possibility of failure."
This is indeed an expression that is analogous to Murphy's Law.

Following words proposed by Mr. Robin Upton:

"When reading out a fight in a handicap game against a stronger player, calculate the number of the opponent's liberties by first counting your own and adding one."
Fights against stronger players are to be avoided. If the fight was favorable to you, it is unlikely that you opponent would have let you start it. Remember Murphy's Law and steer clear of sequences that you cannot read.

Volgende keer in deel 2: Law of improvement: (When you study Joseki, you lose two stones in strength.)

 

Promoties

door John Schouten

Zo sta je jaren op 1e Dan en vervolgens twee maal kort na elkaar gepromoveerd. Inderdaad, John mag zich nu 2e Dan noemen -moet dat-,   geloof ik zelfs ;-), klasse 17. Net zoals bij je verjaardag voel je je ook niet ineens een jaar ouder c.q. een graad sterker. De onderlinge verhoudingen op de club blijven uiteraard gelijk aan de vorige week (of zou er een psygologisch voordeel in zitten ?). Dit betekent dus dat jullie allemaal wat sterker zijn. Gefeliciteerd!

 

Praatjes

door John Schouten

In principe is er op alle even weken een praatje waarin een bepaald aspect van het spel wordt belicht b.v. openingen, het middenspel of een complete partij. Kom s.v.p. wel op tijd (19:30). Al je je eigen partij besproken wil hebben kan dat natuurlijk ook. Lever een goed en duidelijk genoteerde partij in bij John.

 

De Scheepjes

door Marijke Moolenaar

Op 21 en 22 december was er in Rotterdam een go-toernooi. Het toernooi was in de "Twee Scheepjes", twee aan elkaar geplakte rijnaken. Je moest je vóór elf uur in laten schrijven om mee te doen. Om elf uur zou het toernooi beginnen, maar dat is een beetje uitgelopen. Die tijd heb ik toen maar gebruikt om wat potjes tegen Frank Janssen te spelen. Met wit verloor ik, maar met zwart ging het beter (zou Frank ook bijna zijn oranje diploma hebben?).

Na de eerste partij was er een loting voor de voor-inschrijvers. De loting ging om een etentje in de boot waar wij go-den. De loting werd gewonnen door Rudi Verhagen en een andere go-speler die ik niet ken. De lekkere lunch-pakketten werden verzorgd door Jan Sepers.

De eerste dag, heb ik zelf geen potjes gewonnen. Maar mijn vader had er twee gewonnen. De tweede dag, had ik gelijk het eerste potje gewonnen, maar daar bleef het ook bij. Bij elke pauze probeerde ik het oranje diploma te halen tegen André Engels (1 dan). Alle potjes verloor ik van hem, maar bij Frans Wagenaar had ik meer geluk. Toen het toernooi afgelopen was, kon ik tussen twee prijzen kiezen, een zakdoek of een Chinese vlieger. De Zakdoek had ik al, dus het werd de vlieger.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Frank Janssen.

 

Deel 2