Nieuwsbrief 1997 nr. 1/ Mei  (deel 2)

Deel 1 Go-les in Amstelveen (2) Bezoek van Venlo Met een Scheef Oog Go en studenten Grote Club Actie


 

Go-les in Amstelveen (2)

door Pieter Cuijpers

Het was alweer dinsdag en ik zat opnieuw in de trein richting randstad. Het huiswerk van de vorige keer was me best goed afgegaan dacht ik en ik was helemaal klaar voor een nieuwe sessie.

Vorige week had ik me op de terugweg voorgenomen om, als we weer volgens het zelfde systeem les zouden krijgen, de partij te noteren. Guo keek even bedenkelijk, maar toen ik beloofde dat ik evengoed zou blijven opletten vond ze het prima. Eerst werd het huiswerk op het bord voorgedaan. Hier de oplossingen.


Diagram 1 : Een joseki keuze. Waar kan zwart in deze situatie beter spelen, op A of op B ?

diagram 1

Als zwart op A speelt, loopt wit via B het zwarte gebied in (zie fig. 1) dat is dus niet zo fijn voor zwart. Als zwart echter B speelt leeft wit met de zettenreeks in fig. 2 maar heeft zwart een mooie muur die lekker samenwerkt met de twee andere stenen. De eerste grondslag voor een groot moyo is gelegd. B is dus het goede antwoord op vraag 1.

figuur 1 figuur 2

figuur 1: (links)  foute oplossing    figuur 2: (rechts)  goede oplossing


Diagram 2 : Een beroemd probleem tijdens fuseki (opening). Waar speelt zwart nu het liefst ?

diagram 2

Deze is al wat lastiger. Eigenlijk zijn alle antwoorden zo slecht nog niet, er is er echter eentje die beter is dan de rest. B! (Alweer) Dat komt namelijk door de shimari in de rechter bovenhoek. Die geeft de zwarte steen op B net een tikkeltje extra. (zie fig. 3) Bovendien moet je NU op B spelen omdat wit daar anders speelt en dan heeft hij/zij die mooie vorm.
Een zet op D werkt ook wel een beetje samen met zwart 1 en 5 maar doordat de shimari t.o.v. D "ligt" en t.o.v. B "staat" is B beter. (Is 't een beetje duidelijk zo ???)

figuur 3

figuur 3:  ideale uitbreiding


Diagram 3 : Vier leven en dood probleempjes    A,D: wit aan zet   B,C: zwart aan zet

diagram 3

 

Guo vond het heel belangrijk dat we veel Leven en Dood probleempjes oefenen. Hoe vaak komt het nl. niet voor dat er zomaar een groep sterft als je tegen een sterkere tegenstander speelt. En zelf zou je dat toch ook wel eens willen doen ? De huiswerk puzzeltjes zijn niet van de gemakkelijkste soort. De meeste zul je een keer gezien moeten hebben om ze tijdens een partij goed te kunnen oplossen. In fig. 4 t/m 7 zijn de oplossingen gegeven.

 

figuur 4   figuur 5
     
figuur 6   figuur 7


Zo, dat hebben we gehad, dan gaan we nu lekker spelen. Tijdens de studie-partij werden maar 26 zetten gespeeld. Daarna was het weer tijd om tegen elkaar te spelen, waarbij Guo langskwam om commentaar te geven. In fig. 4 is de studie-partij genoteerd. Het commentaar is samengesteld uit wat ik me nog kon herinneren van de antwoorden van Guo op door ons gestelde vragen.

De zetten worden gespeeld door spelers in sterkte variërend tussen de 11e en 5e kyu.

studie-partij


1-5 Prima opening

6 Guo: Uitstekend, jullie hebben jullie huiswerk goed gemaakt. Je moet voorkomen dat zwart daar speelt.

7 -vraag- Waarom niet op A ? -antwoord- Op A is inderdaad "dwingender" dan de gespeelde zet en zwart voorkomt dat wit met 25 gebied maakt, en een shimari maakt in de richting van 6 (Huiswerk in de omgekeerde volgorde.)

12 Guo: Dat is een mooie zet. Zwart moet nu zijn drie steentjes "verbinden" met de steen rechts.

13 Guo: Een heel goed antwoord ! Het lijkt misschien "sneller" om een plaatsje verder naar rechts te spelen, maar Jong Snel en Wild is vaak ook Dom, 13 zorgt ervoor dat de knip op C een dreiging wordt.

Als zwart later op D een steen krijgt moet wit dekken. Als 13 daar niet zou staan zijn de zwarte steentjes, na de witte dek op C, alweer in gevaar. En dat terwijl zwart eigenlijk misschien nog wel een extra zet aan D had willen besteden maar daar is nu geen tijd voor.

14,15 Guo: Wit dwingt zwart nu om een mooie vorm te maken. Niet zo goed dus. Wit kan beter op D spelen zodat zwart daar later geen knip-dreiging meer heeft.

16 -vraag- Is dat niet een beetje mosterd na de maaltijd ? -antwoord- Inderdaad.

19 Guo : Zo, dus zwart wil een moyo. Je moet niet bang zijn om je tegenstander veel en grote gebieden te laten maken zolang je zelf maar meer maakt. Als zwart dus een moyo maakt kun je kiezen : òf je maakt er zelf ook een, òf je begint een invasie. Als je zelf een moyo maakt met bijv. E kom je er als je snel even telt achter dat wit minder punten heeft. Dus kun je beter aanvallen, bijvoorbeeld op 20.

20 Guo : o.k.

21 -vraag- Is het niet beter om op de derde lijn te spelen ? -antwoord- Dat is inderdaad beter, omdat je wit minder kans geeft om gebied te maken. Maar in een situatie als deze moet je eigenlijk altijd op F spelen. Zwart maakt dan zelf veel gebied, en wit krijgt het nog niet gemakkelijk.

-vraag- Is G ook goed ? -antwoord- Nee, G is "slechte vorm". Zwart blijft dan met een zwakte zitten op 23 waar wit t.z.t. kan invaderen. Je kunt wel op G spelen als 17 een positie hoger staat.

24 Guo : Wit leeft gemakkelijk.Natuurlijk was er ook weer nieuw huiswerk:

Diagram 4 : Een fuseki probleem. Waar speelt zwart nu ?

diagram 4

Diagram 5 : Een ander fuseki probleem. Zwart is weer aan zet.

diagram 5

 

Diagram 6 & 7 : Nu twee leven en dood probleempjes.
Diagram 6 : Wit aan zet.       Diagram 7 : Zwart aan zet

diagram 6 diagram 7

Veel succes bij het oplossen. (wordt vervolgd)

 

Bezoek van Venlo

door John Schouten

Al jaren bestaat er in Venlo een kleine gezellige club. Toen ik nog in Venlo werkte bezocht ik de club regelmatig. De ons wel bekende Henk Draaisma is daar nu de sterkste speler. Op donderdag 27 februari kwam een afvaardiging, bestaande uit Francien, Pieter en Henk, naar ons. Voordat we met de ‘match’ begonnen heeft John een partij besproken. Hoewel wij natuurlijk een goede gastheer zijn :-) hebben wij toch maar hevig strijd gevoerd en… uiteindelijk met 5-3 gewonnen. Er is afgesproken dat wij t.z.t. een keer op bezoek gaan in Venlo. De datum volgt nog.

 

Met een Scheef Oog

door André Engels

Zo af en toe word ik onrustig, en moet er weer een toernooi gespeeld worden. Gelukkig bieden de diverse Nederlandse go-clubs daartoe ampel (let wel, ampel, gelukkig niet amper…) gelegenheid. Begin februari is het de beurt aan een club die een van de jongste, maar tegelijkertijd toch ook een van de grootste is: Amstelveen. Als bonus kun je tijdens hun 'Scheve Ogen' -toernooi tussendoor gaan kijken naar het Nederlands Kampioenschap, dat terzelfder tijd eveneens in het Europees Go Centrum wordt gehouden.

Na een weinig opwindende treinreis, kwam ik in Amstelveen aan, waar ik niet de enige Eindhovenaar bleek te zijn. Pieter en Hugo waren ook naar Amstelveen gekomen, evenals Cheng, die overgehaald was om Wing Jim op zijn eerste open toernooi (even tevoren had hij al het jeugdtoernooi in Boxmeer op zijn naam geschreven) te begeleiden. Nadat de namen waren gecontroleerd, en Ronald Verhagen ons welkom had geheten, begon de eerste partij. Ik versloeg hierin Ger de Groot, die mij een ponnuki gaf, en vervolgens eronder invadeerde. Tegen de tijd dat zijn groep leefde, had ik ook een groep in zijn moyo kunnen bouwen, en hoewel mijn ponnuki uiteindelijk nog doodging, kwam de overwinning niet meer in gevaar. Omdat de MacMahon-bar op tweede dan lag, betekende dat voor de volgende ronde een derde dan, Harald Zellerer. Nog geluk, Cheng mocht het tegen de latere toernooiwinaar, Mark Boon (6 dan) opnemen. Mark had eigenlijk aan het NK willen meedoen, maar het voorgaande weekend (het NK duurt twee weekends) was hij te ziek. Ik dacht een spannende semeai te hebben, maar Harald tesuji'de zijn groepje onderdoor, en ik kon spoedig opgeven. De Eindhovenaren toonden overigens die eerste dag een grote eensgezindheid: In ronde een werd er 5 uit 5 gescoord, in ronde twee 0 uit 5.

Na nog een kijkje bij het NK, waar Guo Juan (opnieuw) op de overwinning leek af te stevenen, en een praatje met een van de bridgers uit de zaal naast ons, begaf ik mij naar mijn logeeradres. Voor de verandering eens niet bij een go-speler van de organiserende club, maar bij een collega van mij (mijn promotiebegeleider om precies te zijn) in Duivendrecht.

De volgende ochtend op tijd weer op (ik had de wekker nog verkeerd gezet ook) voor de volgende drie rondes. Dirk Hoff (1D) deed het eerste joseki tegen mij verkeerd, en verloor zijn hoek. In de rest van de partij maakte ik niet genoeg blunders om nog te verliezen. De volgende ronde mocht ik tegen Cheng. Ben ik daar nu voor naar Amstelveen gekomen? Maar goed, die partij won ik ook, zodat ik in de laatste ronde voor een 4 uit 5 mocht spelen. Maar ja, als je dan een vijfde dan voor de kiezen krijgt… Toch duidelijk wat te sterk voor mij. Toen ik een knip toeliet in ruil voor een belangrijk steentje in het centrum, maar even niet zag dat mijn hoek daardoor ko werd, duurde het niet zo heel lang meer tot ik kon opgeven.

De club scoorde op dit toernooi behoorlijk prettig, met 4 uit 5 voor Hugo, en 3 uit 5 voor de andere vier. Het toernooi werd, zoals al gezegd, gewonnen door Mark Boon, voor Rudi Verhagen (die dus de prijs ontving van zijn broer) en Filip Vanderstappen.

Het toernooi deelde niet mee in de algemene malaise van Nederlandse toernooien. Het aantal deelnemers was 74, wat duidelijk meer was dan op was gerekend: Er moesten tafels worden bijgezet, waardoor de laagste borden vlak naast de hoogste kwamen te staan. Tussen bedrijven door kon er gekeken worden naar het NK, werden er vluggertjes gespeeld, of werden er partijen besproken.

Bij het NK werd Guo Juan met 8 uit 8 winnaar, voor Frank Janssen (7 uit 8) en Gilles van Eeden (6 uit 8). In de laatste partij van de laatste ronde speelden Gerald Westhoff en Willem-Koen Pomstra om de vierde plaats, een belangrijke plaats, omdat deze recht geeft op deelname aan de Ing-cup (zowel qua prijzengeld als qua prestige een interessant toernooi). Willem-Koen stond, naar later werd vastgesteld, anderhalf punt voor, toen hij in het laatste halfpunts-ko een ko-dreiging van Gerald negeerde, denkende dat deze niet werkte.

Helaas voor hem, werkte de dreiging wel degelijk, zodat Gerald vierde werd, en Willem-Koen vijfde. Er hebben zich dit jaar slechts 8 personen gehandhaafd, zodat er op het Indis meer plaatsen op het spel staan dan gewoonlijk. Daar staat wel tegenover dat die nu tegen, om maar iemand te noemen, Robert Rehm bevochten moeten worden.

Op de terugtocht reed ik het eerste deel samen met Cheng en Wing Jim, maar in Utrecht stapte ik uit om bij [reclame geschrapt - A.E.] mijn avondmaal te nuttigen.

 

Go en studenten

door Annemarie de Putter

Na een paar jaar regelen en onderhandelen met de gemeente, is het er dan toch gekomen vorig jaar: Scala, het culturele studentencentrum van Eindhoven. In dit gebouw bedrijft men toneel, dansen (stijldans, Rock en Roll en jazzballet), fotografie en muziek. En sinds januari ook go.

Het gebouw heeft namelijk ook een algemene ruimte, waar alle leden van de verschillende verenigingen samenkomen om aan de bar even geen cultuur te bedrijven. In deze algemene ruimte komt ook regelmatig een lid van de Eindhovense Go Club (goh, wat toevallig). Dit lid dacht op een bevlogen ogenblik: Hé, waarom zouden we hier eigenlijk geen go-bord neerzetten? Misschien zijn er hier wel mensen die het willen leren.

Na dit op een bestuursvergadering in de groep te hebben gegooid bleek de Eindhovense Go Club bereid een (oud) bord te willen schenken, op de club wordt dit bord toch niet meer gebruikt, en voor een symbolisch bedrag per jaar een set stenen te verhuren. Op deze manier zijn de stenen voor de club niet verloren, mocht het niet aanslaan. Dus het lid met het bord onder de arm op het fietsje naar Scala toe, hopend dat er daar wat studenten go wilden leren. En jawel, die waren er! Volgens de mensen die achter de bar werken, wordt er van het bord bijna iedere avond gebruik gemaakt. Het bleek zelfs zo aan te slaan, dat men er ook maar een schaakbord heeft neergezet. Maar het go-bord stond er eerder, dit komt waarschijnlijk niet zo vaak voor. Dit is weer een stap op de goede weg om go wat meer bekendheid te geven. Wil je wat meer weten over Scala, of wil je er eens gaan spelen, kun je rustig meer informatie vragen bij Annemarie.

 

Grote Club Actie 1996

door Wout Moolenaar

Op de algemene ledenvergadering is het resultaat van de afgelopen Grote Club Actie al ter sprake geweest, maar er valt toch iets bijzonders te melden.

Buiten het nettoresultaat van f 170,- was er ook nog de prijs van f 25,- die op een van de 100 loten valt. Wie heeft die gewonnen?

Afgelopen jaar is dat anders gegaan dan de voorgaande jaren. Theo Beelen en Edwie Christiaans kochten onder lichte dwang hun loten, maar stonden die onmiddellijk weer af aan de club. "Maar als een van jullie nu die prijs wint, wat dan?"

"Dan willen wij eeuwige roem", was hun antwoord.

Welnu, Theo trof de prijs en dus gaat dit jaar de eeuwige roem naar: Theo Beelen

Namens de gehele club dank ik allen die loten gekocht en/of doorverkocht hebben, met wederom als groothandelaar Hugo Klerks en in het bijzonder natuurlijk Theo en Edwie.